Илюстратори

ad

 

За илюстраторите

Книгите на „Мирфея“ се илюстрират от различни художници, всеки от които е професионалист в своята сфера.

Доц. д-р Кирил Божков е роден през 1964г. в Нови хан. Той се дипломира по специалността стенопис в Националната художествена академия, а през 1994г. започва преподавателска работа в катедра "Живопис", където днес е доктор и доцент. От 1983г. досега участва в 150 групови и 50 самостоятелни изложби в България, Германия, Япония, Египет, САЩ, Полша, Турция. Негови работи са притежание на НХГ и Софийската градска галерия, на галерии и частни колекции в целия свят. Признат майстор на акварела и живописта, Божков обърна поглед и към илюстрациите на римувани приказки по покана на "Мирфея".

 

Проф. д-р Иван Газдов е бивш ректор на НХА и дългогодишен преподавател по Плакат. Като график дизайнер е разработил десетки запазени марки и шрифтове. Автор е на над 200 карикатури в периодичния печат, илюстрации и оформление на повече от 100 книги. Създател е на личния творчески почерк ГРАФИКАТУРА и основоположник на школата на АВТОРСКИЯ ПЛАКАТ у нас. "Български пощи" издават пощенски марки с неговата серия "Игра на силуети" по повод Международната година на плаката от името на България. Има десетки изложби и 36 награди от престижни конкурси и форуми. Вече е и илюстратор на стиховете в детската книга "Азбучни професии", издадена от "Мирфея".

 

Лилия Лукова е родена през 1975 г. в град Поморие. Учила е „Текстил“,“ Моден дизайн“ и „История на изкуството“ в Сливен и в НБУ, София. От 2007 г. работи с деца  в сферата на изкуството. А сега за първи път илюстрира и детска книга с гатанки като изобразява любими приказни герои по покана на „Мирфея“.

 

Мила Янева е млада художничка, наскоро завършила илюстрация и оформление на книгата в Националната художествена академия. Първото заглавие, на което става илюстратор е „Азбука в града“, издадена от „Мирфея“ със съдействието на столична програма „Култура“

 

Борис Диков е дългогодишен дизайнер на месечни списания, основно за автомобили. Завършил е „Дизайн на детска среда“ в Националната художествена академия в София. Автор е  на проекти за детски играчки. Майстор на печатния дизайн и предпечатната подготовка, Борис подготвя и детските книги на „Мирфея“ по пътя им за печатницата. А на „Азбука в цирка“ е и илюстратор.

 

Design & Development 3xV Studio